Guro Gravem Johansen

Foto


I januar 2022 startet koret Diandre med vår nye dirigent Guro Gravem Johansen. Guro er professor ved musikkutdanningen ved Musikhøgskolan i Ingesund og har lang erfaring med rytmisk vokalensemble både som lærer for studenter ved Norges Musikkhøgskole og rytmisk sang i kor. Hun har valgt oss fordi hun vil lede et kor med høyt aktivitetsnivå og variert og utfordrende repertoar i en amatørkor-kontekst.  Vi er allerede storfornøyd med dette samarbeidet!


Guro Gravem Johansen (født 7. februar 1973) er en norsk jazzvokalist, musikkforsker, dirigent og førsteamanuensis i musikkpedagogikk. Hun er vokst opp på Tennskjær i Lenvik kommune i Troms. Sin utdanning har hun fra Norges musikkhøgskole hvor hun fullførte kandidatstudiet i 1998, og tok hovedfag i 2003 med avhandlingen «Det tredje øyret. Om gehør, improvisasjon og faget gehørtrening i høgre utdanning». I 2013 avsluttet hun sin Ph.d.-utdanning ved Norges musikkhøgskole med avhandlingen «Å øve på improvisasjon. Ein kvalitativ studie av øvepraksisar hos jazzstudentar, med fokus på utvikling av improvisasjonskompetanse».


Som utøver er Johansen kjent som vokalist i bandet Søyr (siden 1998). Hun har medvirket i prosjektet Østerdalsmusikk i 2012–2015 og har vært bandleder og vokalist i jazzkvartetten Crazy Moon siden 1996. Hun har jobbet med musikere som Lars Klevstrand, Georg Riedel, Rune Klakegg, Jojje Wadenius, Helge Hurum og Elin Rosseland. Hun sang i Helge Hurum's orkestre, og samarbeidet med Knut Riisnæs om forestillingen Duke Ellington - sacred concerts. Utover dette skrev hun forestillinger for Melbudagene og Vegadagene (1997).Med Torgrim Sollid skrev hun bestillingsverket Stasjonsbyliv! (2006), og med Lars Klevstrand har hun gjort Hujeda mej! (2006).


Johansen har vært tilsatt ved Norges musikkhøgskole siden 1999, og siden 2013 som førsteamanuensis i musikkpedagogikk.

Hun er dirigent for flere amatørkor og er en aktiv kurs- og foredragsholder om tematikk som improvisasjonsundervisning, improvisasjon i kor, improvisasjon i gehørtrening og improvisasjons og øving. Hennes forskningsinteresser er Jazzpedagogikk på alle nivå, improvisasjon, musikk og kjønn, gehørtrening og øving. Hun er i tillegg aktiv politisk, blant annet lokalpolitisk i Sosialistisk Venstreparti. Hun er Norges representant i INA Council (ISME National Affiliates) og har vært medlem av Statens kunstnerstipendkomité for musikere, sangere og dirigenter.